"Mi leszel, ha nagy leszel?" - (még) nem tudod? Akkor ez a blog pont Neked szól!

Pályaorientáció, munkavállalás

Pályaorientáció, munkavállalás

Siker - mindenáron?

Wiplash (16 éven felülieknek!)

2020. május 28. - Zsuzsa Kozákné

(kép: https://geekz.444.hu/2016/03/18/whiplash-egy-szabalytalan-oktatofilm)

Több filmet is ajánlottam már itt, amelyek valamilyen szempontból kötődnek a pályaorientációhoz. Bátran elemezzék ezt is ebből a szempontból (családi minta, tehetség, képesség, érték...). Amiért most írok, az mégis inkább az oktatáshoz kapcsolódik.

Számomra a Whiplash egy nagyon kemény és felkavaró film. Nekem óriási szerencsém volt az életben, mert első osztálytól egyetem végéig csodálatos tanáraim voltak. Talán csak egyetlen hasonló élményben volt részem, mint amilyen a filmben bemutatott próbák. A főiskolán (a történet szempontjából nem mellékes, hogy egy katolikus főiskola óvodapedagógia szakáról beszélünk), volt egy tanár, aki 70-80 hallgatót terrorizált a teremben. Több kismama is volt közöttünk, az egyikük néhány hónapos csecsemőjére a férje vigyázott a folyosón, míg az anyuka tanult. A baba megéhezett, egyre erősebben sírt, ezt jól hallottuk a teremben. És a tanár nem engedte ki a hallgatótársamat, hogy megetesse a babáját. Ez az élmény azóta is velem van.

De vissza a filmhez: miről is szól valójában? Talán azt mutatja be, hogy a tehetség utat tör magának, és a körülmények ellenére is megmutatkozik? Vagy éppen a filmben bemutatott módszerek hozzák ki a legjobb teljesítményt, amik nélkül csak az "egész jó" posványában üldögélnénk? Esetleg a film készítői elítélik ezeket a módszereket, és csak azért fejezték be így a filmet, hogy áttörve az ingerküszöbünket, vitát generáljanak, ami a #meetoo-hoz hasonlóan beindíthat egy megtisztulási folyamatot?

Nemrégiben olvastam egy hosszabb tanulmányt a balettintézetben a gyerekek sérelmére elkövetett érzelmi és egyéb bántalmazásról. Ezért döntöttem úgy, hogy írok erről a filmről.

Természetesen messzemenően nem értek egyet a tanár érvelésével, amit a bárban előad. Megfigyelhető, hogy nem kér bocsánatot, ki is jelenti, hogy nem fog bocsánatot kérni soha. Szerinte logikus érvekkel tudja alátámasztani viselkedését. Ha hinnénk neki, akkor a film végének mondanivalója valahogyan így hangozna: "lám, a végén mégiscsak létrejött valamiféle egymásra hangolódás, és a személyes ellentéten felülemelkedve, létrehozták a CSODÁT." - de nem így van. Lehetséges, hogy a zenében létrejött valami közös rezdülés, de ez csakis ott, arra a néhány percre szól. Bármi, ami ilyen szinten lélekölő (a személyiségre, a magánéletre, kapcsolatokra is kihatással), az nem lehet eszköz. A cél nem szentesíti az eszközt. Soha.

Szóval, ezt szerettem volna elmondani ennek a filmnek a kapcsán. Tényleg csak erős idegzetűeknek ajánlom. Igaz, hogy nincs benne gyilkosság, mégis, az erőszaknak egy olyan formáját mutatja be, ami éppen attól annyira ördögi, hogy sokan nem is ismerik fel, hány ember életét tette tönkre.

Egyszer már volt egy blogom, ami "felrobbant", amikor egy megosztó témáról írtam. Ez most szintén egy nehéz téma, remélem, hogy sikerül kulturált keretek között megvitatni. Fontosnak tartom, hogy beszéljünk róla!

A film itt tekinthető meg:  https://videa.hu/videok/film-animacio/whiplash-drama-8kd3u2bAiw3rYAHi

A bejegyzés trackback címe:

https://palyaorientacio.blog.hu/api/trackback/id/tr4715727496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása