"Mi leszel, ha nagy leszel?" - (még) nem tudod? Akkor ez a blog pont Neked szól!

Pályaorientáció, munkavállalás

Pályaorientáció, munkavállalás

A munkaerőpiaci trendekről - 1. rész

2020. április 22. - Zsuzsa Kozákné
alex-knight-2ejcsulrwc8-unsplash.jpg(Photo by Alex Knight on Unsplash)

Az elején néhány szó jelentését szeretném
tisztázni - ezek nem tudományos magyarázatok,
csupán azt szolgálják, hogy ugyanazt értsük
a fogalmak alatt.
Ipar 1 = a "nagy" ipari forradalom,
a gépesítés kezdete
Ipar 2 = a tömeggyártás elterjedése
Ipar 3 = automatizálás
Ipar 4 = összehangolt hálózatok
AI = MI = Mesterséges Intelligencia
Internet of things = IOT = dolgok internete
big data = óriási méretű adathalmaz,
amelyet az információs társadalom szereplői állítanak elő.
felhőalapú szolgáltatások = az adatokat nem helyi adathordozón,
hanem egy szolgáltató eszközein tároljuk.

Jelenleg a 4. ipari forradalom idején élünk, amikor az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódása tapasztalható, a termelési folyamatokat egyre inkább a gépek veszik át. Gépek kommunikálnak egymással és kiszolgálják egymást pl. alkatrészekkel (de ha kell, meg is javítják egymást). A tanuló robot fogalma futurisztikusan hangzik, de ez már a jelen...

Sokan félnek, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkájukat. Bizonyos előrejelzések szerint például az idősgondozást az MI fogja végezni.

Jogosan féltjük a munkahelyünket a gépektől? Olvass tovább, és megtudod! :)

A munkaerőpiacon egy strukturális átalakulás megy végbe, a fizikai erőkifejtést igénylő munkafolyamatok nagy részét képesek átvenni a gépek. Ez azt is jelenti, hogy jellemzően az alacsony képzettséggel rendelkezők azok, akik joggal aggódnak a jövőjük miatt. Szakképzett munkaerőre azonban továbbra is - sőt, még inkább - szükség lesz. Érdekes áttekinteni, hogy mely területeken milyen mértékben tudják kiváltani a gépek a munkánkat:

(forrás: ikk.hu, Szakképzés 4.0 pdf. 8. o.)

Azt látjuk tehát, hogy a kreativitást és személyes kapcsolatokat igénylő területeken dolgozóknak kell a legkevésbé félteniük a munkájukat a gépektől. Folyamatosan születnek új munkakörök (pl. a közösségi média specialistáról néhány éve még azt sem tudtuk, eszik-e, vagy isszák...), amelyeket az új helyzet megkíván. Alapvetően IT ismereteket igénylő munkakörökről van szó, tehát a digitális kompetenciák egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Ebből következik, hogy a Life Long Learning (élethosszig tartó tanulás) többé nem kiváltság, vagy szabadon választható "úri huncutság", hanem követelmény. Ismerve a PISA tesztek eredményét és a KSH szakképzettségre vonatkozó statisztikáit, bennem elsőként a képezhetőség és foglalkoztathatóság kérdése merül fel. Erről, és a munkaformák változásairól fogok írni a 2. részben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://palyaorientacio.blog.hu/api/trackback/id/tr1015632936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása