"Mi leszel, ha nagy leszel?" - (még) nem tudod? Akkor ez a blog pont Neked szól!

Pályaorientáció, munkavállalás

Pályaorientáció, munkavállalás

Hogyan menedzseljük magunkat válság idején (is)?

2020. június 04. - Zsuzsa Kozákné

 (kép forrása: https://eletszepitok.hu/wp-content/uploads/2018/09/limparimrep-horz.jpg)

A közelmúltban alkalmam volt beszélgetni Limpár Imre tanácsadó szakpszichológussal, A siker tervezhető című könyv szerzőjével. Imre számtalan pályaorientációs előadást tartott szakközépiskolásoknak és egyetemistáknak. Nevéhez fűződik a „4P index” és a „2M mutató” * fogalmak bevezetése, amelyek a magyar néplélek sajátosságaira világítanak rá. Szakterületeihez tartozik a karriermenedzsment, így arról kérdeztem, hogyan tudjuk sikerrel képviselni magunkat a munkaerőpiacon a jelenlegi nehéz időkben. Tanácsait az alábbiakban teszem közzé:

  1. Tekintsünk felnőtt emberként saját magunkra! Ne külső forrásból várjuk a segítséget, hanem aktivizáljuk magunkat az álláskeresésben.
  2. Vértezzük fel magunkat azzal a szakmai tudással, soft skill-ekkel és álláskeresési praktikákkal, amelyek szükségesek a sikeres pályázathoz.
  3. A jelen veszteségei helyett a jövőre koncentráljunk! Képzeljük el önmagunk jövőbeli, sikeres verzióját, és főleg tanuljunk tőle, máskülönben ez is csak egy üres, lózungokkal teli vizualizációs technika lesz.
  4. Gondolkozzunk a munkáltató fejével: mihez értek, milyen tudásomat tudja használni (nem kihasználni!)
  5. Helyezzük pozitív narratívába eddigi pályánkat! Ahelyett, hogy tévútnak tekintenénk, használjuk fel eddigi tapasztalatainkat jövőnk építéséhez. Imre úgy fogalmazza meg mindezt, hogy: „végül az életünk csúcstól csúcsig, ne gödörtől gödörig tartson, noha ugyanaz az „objektív” életútgörbe jutott nekünk”.

Munkaerő-piaci SZERENCSE-modelljéhez az alábbi linket javaslom megtekintésre:

https://www.youtube.com/watch?v=MkLxJG6Ttfw&t=1127s

Aki pedig szeretné megismerni a "4P-index" és a "2M-mutató" mibenlétét, a Tovább gombra kattintva megteheti :)

 

* A 4P-index: puffog, pampog, picsog, panaszkodik, a 2M-mutató: mentegetőzik, magyarázkodik.  

A bejegyzés trackback címe:

https://palyaorientacio.blog.hu/api/trackback/id/tr1715741212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása