"Mi leszel, ha nagy leszel?" - (még) nem tudod? Akkor ez a blog pont Neked szól!

Pályaorientáció, munkavállalás

Pályaorientáció, munkavállalás

A munkaerőpiaci trendekről - 2. rész

2020. április 24. - Zsuzsa Kozákné
matt-bero-t6w2xpai12g-unsplash.jpg"Az Európai Bizottság becslései szerint 2020-ra mintegy 500000 digitális álláshely marad betöltetlenül az Európai Unióban" (forrás: A Future -Looking Agenda for Career Guidance - Magyar fejezetek, 8. oldal). Ezzel párhuzamosan strukturális, technológiai munkanélküliség jelentkezik, amelynek egyik oka, hogy "gyorsabban fedezünk fel a munkaerőt megtakarító megoldásokat, mint ahogyan új feladatokkal el tudjuk látni a munkaerőt".
(Photo by Matt Bero on Unsplash)
A magyarországi statisztikákat tekintve azt látjuk, hogy a lakosság kb. 1/4-e 8 általános iskolai vagy annál alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezik (http://www.ksh.hu/nepszamlalas/tablak_iskolazottsag (link is external), 2011-es adat). Az OECD/PISA felmérések (https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/nemzetkozi_meresek/pisa/... (link is external)) pedig rámutatnak, hogy a magyar tanulók eredményei mindhárom területen (szövegértés, matematika, természettudományok) romlottak a 2000-es szinthez képest. A tanulók 1/4-e nem éri el az alapszintet természettudományi területen. Mindhárom területen az OECD átlag alatt teljesítünk.

Talán ennyi statisztikai adat is kellően alátámasztja, hogy a társadalom jelentős hányada (több, mint 20%-a) nehezen lesz foglalkoztatható a jövőben. Valójában már most problémát okoz, hogy az üres álláshelyek nem tölthetőek fel a munka nélkül maradókkal, mert készségeik, ismereteik nem elégségesek. Nagy részük funkcionális analfabéta, nem képezhető a digitális technológia kezelésére.
A foglalkoztatási formákat illetően, az atipikus foglalkoztatási formák jelentősége megnő a jövőben.
Itt főként a részmunkaidős, munkakör-megosztásos (job sharing), több munkáltatóval fennálló munkaviszonyokra gondolok, amikor is átmeneti jellegű, behívásos alapon működő és egyéb, nagy rugalmasságot igénylő formákban dolgozunk majd. Pl. hajnalban kutyát sétáltatok, délelőtt bébiszitterkedem, délután asszisztens vagyok egy irodában, este vagy hétvégén pedig egy gyorsétteremben dolgozom.

A bejegyzés trackback címe:

https://palyaorientacio.blog.hu/api/trackback/id/tr9415638788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása