"Mi leszel, ha nagy leszel?" - (még) nem tudod? Akkor ez a blog pont Neked szól!

Pályaorientáció, munkavállalás

Pályaorientáció, munkavállalás

Az énmárka építés alapja az önismeret

2018. június 02. - Zsuzsa Kozákné

Önismeret birtokában hatékonyabban tudjuk feldolgozni a rendelkezésünkre álló információkat (gondolatok, érzelmek). Képességeink és lehetőségeink ismerete segít megtalálnunk helyünket a világban. Ehhez szükségünk van különböző helyzetekben kipróbálni, megtapasztalni önmagunkat, ez azonban csak akkor lesz eredményes, ha készek vagyunk belenézni abba a tükörbe, amelyet környezetünk mutat nekünk, észrevenni és tanulni hibáinkból. Tehát az önismereti munka nyitottságot igényel. (Budavári-Takács, 2011)

Tisztában kell lennünk vele, hogy mit akarunk, és mire vagyunk alkalmasak. Ehhez a következő önvizsgálati kérdések nyújthatnak segítséget: Mi tesz minket boldoggá? Mi az, ami ösztönzőleg hat ránk a munkavégzés során? Mi akadályoz bennünket abban, hogy elérjük, amit szeretnénk? (Pintér, 1996) Az ehhez hasonló kérdésekre adott válaszaink lehetővé teszik, hogy felismerjük, mennyire illeszkedünk egy adott munkakörhöz, vagy a szervezeti kultúrához. Erősségeink és gyengeségeink ismerete megakadályozza, hogy zsákutcákba fussunk, és ezáltal értékes éveket pazaroljunk el életünkből olyan munkahelyeken, amelyek nem biztosítják képességeink kibontakoztatását.  (Budavári-Takács, 2011)

Határozzuk meg, és vállaljuk fel értékrendünket! Így vonzani fogjuk azokat, akik hasonló értékrenddel rendelkeznek. Legyünk tisztában képességeinkkel! Hozzunk létre egy „énötvözetet” – mondjuk el, mit tudunk nyújtani egy lehetséges megbízónak. Keressük meg életünk célját, és tartsuk magunkat ahhoz! Ez az idő múlásával kikristályosodik. Tudni fogjuk mi az, amit nem szeretünk, amihez nem értünk, amit biztosan nem szeretnénk csinálni. Ez is közelebb visz bennünket önmagunk meghatározásához. Énmárkánk tükrözze életcélunkat, ami vezérel minket. Nem szükséges mindent elvállalnunk; merjünk nemet mondani!
Tartsunk lépést a változásokkal, és kérjünk visszajelzést. (Purkiss-Royston, 2010)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://palyaorientacio.blog.hu/api/trackback/id/tr5114019326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása