"Mi leszel, ha nagy leszel?" - (még) nem tudod? Akkor ez a blog pont Neked szól!

Pályaorientáció, munkavállalás

Pályaorientáció, munkavállalás

Miért van szükség énmárka építésre?

2018. június 01. - Zsuzsa Kozákné

Míg az elmúlt generációk egy vagy két munkahelyen dolgoztak egész életük során, a munkapiaci helyzet változásai miatt mi többször is kénytelenek vagyunk váltani. Folyamatosan késznek kell lennünk rá, hogy egyéni karrierünket tovább építsük, mert ezt nem teszi meg senki más helyettünk. Pozitív változás, hogy ma már olyan munkát választhatunk, amelyen keresztül megvalósítjuk önmagunkat. A vertikális karrierépítésen kívül horizontális irányba is mozdulhatunk, annak megfelelően, hogy milyen munkakör felel meg leginkább igényeinknek.  (Purkiss-Royston, 2010.)

De nem mindegy, hogyan vágunk bele a karrierépítésbe. Vannak bizonyos szabályok, amelyeknek eleget kell tennünk, ha sikerrel szeretnénk járni, különben úgy járhatunk, mint az a tehetséges szakember, aki egy bank fiókfőnöki állására jelentkezett. A pályázatként beadott üzleti terve szakmailag kifogástalan volt, de tele volt gépelési hibákkal. Aki nem ismerte a pályázót, nem tudhatta, hogy ezek nem helyesírási hibák, csupán elütések. Ennek ellenére behívták interjúra – amin kinyúlt pulóverben és kigombolt inggallérral jelent meg.
Utána csodálkozva kérdezte ismerősétől, vajon miért nem őt választották. Nos, vagy saját magát kellett volna a vágyott pozícióhoz alakítania – bár ez valószínűleg csak ideig-óráig sikerült volna, vagy pedig – és ez lett volna a bölcsebb megoldás – a személyiségének megfelelő pozíciót kellett volna megpályáznia. (Pintér, 1996)

Első lépésként tehát önmagunkat kell megismernünk; enélkül minden „trükk”, önmarketing csak üres próbálkozás, ami a munkáltatónak és a munkavállalónak egyaránt kárt okoz hosszú távon.

 

  • Pintér, Zs. (1996). Hogyan csináljunk karriert? Budapest, HVG.
  • Royston-Lee, J. P.-D. (2010): Énmárka - Tedd magad eladhatóvá! Budapest, HVG.

A bejegyzés trackback címe:

https://palyaorientacio.blog.hu/api/trackback/id/tr7714018022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása