"Mi leszel, ha nagy leszel?" - (még) nem tudod? Akkor ez a blog pont Neked szól!

Pályaorientáció, munkavállalás

Pályaorientáció, munkavállalás

Csíkszentmihályi Mihály tanácsa a jövő munkavállalóinak képzéséhez

2018. március 09. - Zsuzsa Kozákné

A mai családok széttöredezettsége megnehezíti a pozitív minták átadását. Mára a celebek váltak példaképpé, és a teljesítmény helyett a szereplésben megnyilvánuló tehetség vált mérvadóvá. A kemény munka szerepe leértékelődött. A szakmák gyorsan változnak, ezért a felnőtt társadalom is bizonytalan abban, milyen készségeket fejlesszen a fiatalokban.

Csíkszentmihályi Mihály felhívja rá a figyelmet, hogy – mivel a munka világa egyre kiszámíthatatlanabbá válik, és nem mindig biztosítja számunka az érdekes, kreatív munkavégzés lehetőségét - fontos a munka iránti fogékony attitűd átadása a fiatalabb generációknak. Ebben támaszkodhatunk a munka és a játék hasonlóságára, mivel a munka is belső jutalmakkal szolgál, van elérendő célja és szabályai, valamint visszajelzéssel szolgál teljesítményünkről. A Flow-elmélet a munkában is érvényesül; lehetséges a koncentrált elmélyülés, miközben magunk mögött hagyjuk a mindennapi gondokat.

Csíkszentmihályi két tanulási stratégiát javasol a jövő munkavállalóinak képzéséhez:

  • a tudományos alapokra épülő társadalom működési elveinek megértése – integrált és rendszerezett ismeretek a világ különböző jelenségeinek egymásra gyakorolt kölcsönhatásának értelmezéséhez (pl. Szilícium-völgy mikrochip-gyártása és a környező települések vízellátásának összefüggései) és
  • meta-készségegyüttes elsajátítása – a jövő előttünk álló kihívásainak kezeléséhez szükséges értékek és attitűdök (testi-lelki képességek értelmes használatára való készség, önfegyelem, célok kitűzése, felelősségvállalás képessége stb.)

Egy serdülők körében végzett vizsgálat elemzésének eredményeként a szerző azt a végkövetkeztetést vonja le, hogy kíváncsiságot és érdeklődést kell kialakítani a fiatalokban az élet egésze iránt. A flow pozitív élményének megtapasztalása a tanulás és képességfejlesztés hasznos eszköze, amelynek során az önmagát tudatosan irányítani képes fiatal pozitív énképre tesz szert, és belsőleg motivált lesz, hosszú távon is. A kemény munka és a játékosság elegye segít abban, hogy megtanulják élvezni a kihívásokat és boldoguljanak az életben. (Csíkszentmihályi, 2011)

---

Csíkszentmihályi M. (2011): Életre hangolva – A felnőtté válás útvesztői. Budapest,
Nyitott Könyvműhely, 32-43 p., 333 p.

A bejegyzés trackback címe:

https://palyaorientacio.blog.hu/api/trackback/id/tr3713698266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása