"Mi leszel, ha nagy leszel?" - (még) nem tudod? Akkor ez a blog pont Neked szól!

Pályaorientáció, munkavállalás

Pályaorientáció, munkavállalás

Az énmárkánkhoz hozzátartozik személyes megjelenésünk is

2018. június 09. - Zsuzsa Kozákné

Ha már tudjuk, mi mit szeretnénk, mely területen tudnánk hosszú távon megelégedettséggel dolgozni, el kell kezdenünk kifelé is képviselni azt. Nem elég kiváló szakembernek lenni; személyes megjelenésünkkel is ezt kell sugároznunk.

Megjelenésünk része az öltözékünk, beszédmódunk, kézfogásunk/testbeszédünk és még az illatunk is. A cél egy magabiztos, hiteles fellépés a jó benyomáskeltés érdekében.
Egy álláshirdetésre az adott munkahely elvárásai szerint kell öltözködnünk – nem mindegy például, hogy egy banknál, vagy egy reklámcégnél szeretnénk elhelyezkedni. Hölgyek sminkje és az illatszerek használata legyen diszkrét, óvakodjunk a hivalkodástól. Kézfogásunk legyen rövid és határozott, tartsunk szemkontaktust azzal, akihez beszélünk (de ne bámuljuk), arckifejezésünk legyen barátságos, mosolyogjunk, amikor helyénvaló. Testtartásunk legyen nyugodt és önbizalmat kifejező.  Gesztusaink legyenek visszafogottak, de természetesek. (Pintér, 1996)

Beszédünkkel kapcsolatban a szakértő azt tanácsolja, hogy óvakodjunk a terjengős mondatoktól. Figyeljünk rá, hogy az izgalom hatására ne változzon túl vékonnyá vagy méllyé a hangunk, hanem tiszta és erős hangon beszéljünk. A halk beszéd önbizalomhiányt sugall.  (Pintér, 1996)

  •  Pintér, Zs. (1996). Hogyan csináljunk karriert? Budapest, HVG.

A bejegyzés trackback címe:

https://palyaorientacio.blog.hu/api/trackback/id/tr4114035610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása