"Mi leszel, ha nagy leszel?" - (még) nem tudod? Akkor ez a blog pont Neked szól!

Pályaorientáció, munkavállalás

Pályaorientáció, munkavállalás

Az énmárka megnyilvánulása az önéletrajzban

2018. június 17. - Zsuzsa Kozákné

A jó önéletrajz biztosítja számunkra, hogy bejussunk egy állásinterjúra. Ezért nagyon fontos, hogy a kiválasztást végző szakemberek elvárásainak megfelelően készítsük el. A helyesírási hibák, elütések, pongyola fogalmazás erősen kerülendő.  (Pintér, 1996)

Az önéletrajz megírásánál az adott cég kívánalmait kell figyelembe vennünk. Kérhetnek tőlünk hagyományos vagy amerikai típusú önéletrajzot, kézzel vagy géppel írt, illetve általános vagy szakmai önéletrajzot. Általános alapelv, hogy igyekezzünk 1 oldalra szorítani a terjedelmet, vagy ha ez nem megoldható, számozzuk be az oldalakat, és fűzzük össze a lapokat. A szöveget gondosan formázzuk meg, ügyeljünk az elrendezésre, tegyük könnyen olvashatóvá. A szövegrészek legyenek arányosak. A lap alján legyen dátum és aláírás. Aláírásunk legyen lendületes, magabiztosságot sugárzó. Talán magától értetődőnek tűnik, mégis sokan követik el azt a hibát, hogy családi fotót, vagy előnytelen fényképet szerepeltetnek az önéletrajzukban. Ne sajnáljuk egy profi portékép költségét, hiszen hamar megtérül, ha elnyerjük a kívánt pozíciót.  (Budavári-Takács, 2011)

Milyen lehetőségeink vannak egyéniségünk kifejezésére ezen a téren? Például, az önéletrajzunkat nyomtathatjuk prémium minőségű papírra, amelyet jó érzés kézbe venni. Kreativitást igénylő munkakörök esetében használhatunk különböző színeket, díszítőelemeket is. Ugyanakkor pl. egy banki vagy hivatali pozíciónál kimondottan hátrányos lehet az egyediség hangsúlyozása. Arra is ügyeljünk, hogy ha elektronikus úton küldjük el az önéletrajzot, valószínűleg fekete-fehérben fogják kinyomtatni azt, és az eredetileg gyönyörű színekben pompázó dokumentumot a szürke szín fogja uralni. Fontos, hogy az önéletrajzban megadott e-mail cím hivatalos legyen (pl. vezetéknév.keresztnév@szolgáltató.hu).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://palyaorientacio.blog.hu/api/trackback/id/tr6614054158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása